top of page

 

 

 

 

Hvad er det?

Det er et kunstmuseum der befinder sig i centrum af Aarhus.

Udefra ser den meget storslået ud, da det er en stor firkantet bygning med store vinduer, samtidig med at kunstværket ”Your rainbow panorama” tårner op igennem Aarhus’ mange højhuse og fanger folks blik langvejs fra.  

Det er også nærmest majestætisk hvordan bygningen står meget centreret imellem en ellers meget åben plads.

Inden i ARoS er bygningens vægge meget snoede,- det er et tankerum. Sammen med det er alle væggene også malet hvide, altså neutrale. Det gør altså at man som besøgende sætter større fokus på kunsten, fordi den viser sig bedre på en hvid og neutral væg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et "tilfældigt" kunstværk

Nede i ARoS’ udstilling de 9 rum var der et kunstværk der hed: Sorroundings, det er lavet af kunstneren Olafur Eliasson.

Kunstværket er et interaktivt værk som man går ind i og man får dermed lov til at blive en del af værket. For at komme ind i værkets centrum skal man over en ”kløft” det er en overgang hvor man går oven på et spejl, imens er der et spejlt over en, et til venstre for en og et til højre. Dette gør at man får en fornemmelse af at ens omgivelser fortsætter uendeligt. Altså det er som om man bare kigger ind i uendeligt mange parallelle universer.

Derefter går man ind på et gulv som er en slags stål gitter. Man kan derefter gå ind i tre forskellige rum. Der er et hvor man står på en slags terrasse eller udhæng. Hvor der også bare er spejle over det hele og man kan se sit spejlbillede uendeligt mange gange.

 

 

 

Fortæl om boy 

 

Figuren forestiller en dreng med bar overkrop der sidder sammenkrummet med et dystert blik.

Der er blevet brugt tertiære farver,- han har brunt hår og sandfarvede lærredsshorts på. Meget nedtonet farve i huden, dog uden at være bleg.

Han er blevet lavet i glasfiber, selvom han er blevet lavet i glasfiber fremstår han som yderst realistisk i forhold til beskueren. Man kan se blodårer, hudens overflade fremkommer også virkelig og kropsbehåringen. Samtidig med formerne der er realistiske helt ned til mindste detalje, selv den måde hans shorts sidder stramt i skridtet på ham, grundet at han sidder krummet sammen. 

Boys kropsholdning gør at han føles meget virkelighedsnær. 

 

Der er dog noget uvirkeligt ved boy selvom han er udført så realistisk ned til mindste detalje. 

Han er alt for stor til at være realistisk. 

Netop her kolliderer virkelighed og fantasi. For han er som sagt udformet realistisk, men han er alt for stor til at være realistisk. Man bliver altså forvirret som beskuer, der opstår altså en konflikt imellem virkelighed og fantasi. For vi ved jo godt at han blot er en skulptur, men han føles så virkelig og nærværende med hans blik. 

 

Det er netop et eksempel på samtidskunst. Man bliver tvunget til at tænke over værket, lige præcis fordi der er disse modsætninger. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boy af Ron Muick

Han fremstår realistisk udformet i forhold til menneskelige proportioner. Men skalaen er uvirkelig. 

 

 

 

Fortæl om regnbuen

Det er oppe på ARoS’ tag. Det er en cirkel som man kan gå rundt i. Væggene i cirklen er lavet af noget tykt farvet glas, glasset er farvet i alle regnbuens farver.

”Your Rainbow Panorama” er det man kalder interaktiv kunst, fordi man netop selv kan påvirke hvordan man opfatter kunstværket. Man kan altså give værket sit eget præg. Men hvordan kan man det?

-Ved at bevæge sig rundt i cirklen, fordi at farven i glasset påvirker ens syn på Aarhus. Der er nemlig forskel på hvilken farve man kigger ud af. Fordi at hver farve har hver sin stemning. 

Man er også lidt i tvivl om det rent faktisk er et kunstværk, for det føles mere som en del af museet. Det med at tænke og reflektrere over et værk er en meget stor del af den interaktive kunst. 

Selve kunstværket kombinerer flere smukke dele. Det kæmpemæssige firkantede museum Aros, byens udsigt og tilføjer lidt ekstra. Farverne, man får selv mulighed for at påvirke kunstværket, altså igennem hvilken farve man vil beskue Aarhus. De mange farver skaber også en undren hos beksueren, man spørger sig selv, hvordan den ene og den anden farve påvirker udsigten og oplevelse af det smukke Aarhus. 

 

Tur til ARoS

© 2015. Lavet af Jakob Bjerg Thomsen

  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page